2015. nov 11.

Amikor a bűvésznek is tátva marad a szája: Dynamo Magic show Londonban

írta: Lui Bűvész
Amikor a bűvésznek is tátva marad a szája: Dynamo Magic show Londonban

- Friss élmények Londonból 2. rész -

Bár a bűvészet szerencsére Magyarországon is igen népszerű, de ha igazi, kolosszális show-műsort akarunk látni, általában külföldre kell menni. De higgyétek el nekem, megéri! Beszámoló a londoni Dynamo show-ról: élmények, trükkök, benyomások, kulisszatitkok... olvass tovább!

A jó bűvész mindig felkészül a váratlanra, várja a lehetetlent, egy jó bűvészt gyakorlatilag képtelenség meglepni. De vannak alkalmak, hogy mégis sikerül: például amikor kibontottam a születésnapi ajándékomat, bevallom, még nekem, a sokat tapasztalt mágusnak is leesett az állam. A borítékban ugyanis egy belépő lapult Dynamo, az egyik legsikeresebb utcai bűvész előadására.
- De jó! Nem is tudtam, hogy jön Magyarországra! – lelkendeztem.
- Mert nem jön… mi megyünk Londonba! – lepett meg újra a feleségem.

img_0943.JPG

Nos, bevallom, elsőre lehervadt a mosoly az arcomról, mert utálok repülni – a lebegés más, azt én irányítom, de többtízezer méter magasba repülni egy fémhengerben? Ehhez nem sok kedvem volt.
De újra leküzdöttem ellenérzéseimet, és október végén repülőre szálltam, hogy élőben láthassam „kollégámat”, Dynamot.

 

A bűvészt Ti is ismerhetitek, Magyarországon is vetítik a Discovery csatornán Varázslat a világ körül című műsorát, melynek egyik talán legnépszerűbb jelenete, amikor Dynamo az egyik járókelő telefonját belevarázsolta egy üvegbe…
Nem csalás, nem ámítás, ezt a trükköt élőben, a színpadon is előadta! Sőt, még ennél látványosabbakat is…

Először is a kultúrsokk…

A műsor a londoni Apollo Theatre-ben volt, egy több mint 2 000 férőhelyes, igen nívós színházban, ami nagyon eltért Dynamo korábbi, utcai produkcióitól.

img_0520.JPG
Nagyon eltért a magyar fejekben élő színházképtől is, legnagyobb meglepetésemre ugyanis enni-inni nem csak a szünetben volt szabad, hanem bent a nézőtéren, az előadás közben is sokan sörözgettek, borozgattak. Hálás vagyok azért, hogy Magyarországon ez nem szokás!

A színpad berendezése viszonylag egyszerű volt, nem voltak nagy, látványos kellékek, csak egy kivetítő, amin Dynamo élettörténetét vetítették kedves képregény formájában. A történet az egész előadást átívelte, és nagyon jól keretbe foglalta az egymást követő trükköket.

                           Egy kis ízelítő a show-ból csak Nektek! (telefonommal rögzítve)

 A show összefoglalása egy szóban: professzionális

Dynamo profi, ez nem is lehet kérdés: bár szakmai szemmel nézve bűvészmutatványai nem tartoznak a legmeglepőbb, legbonyolultabbak közé, aki egy ideje foglalkozik a bűvészettel, az könnyen kitalálhatta, hogyan is működnek. Ám ez semmit nem vont le a show értékéből, nagyon szórakoztató volt, és az elejétől a végéig bevonta a közönséget, így az ember végig úgy érezhette, hogy ő maga is fontos főszereplője a műsornak.

Külön ki kell emelni a stáb munkáját, hiszen egy műsor sikere nem csak a bűvészen múlik: Dynamo nagyobb stábbal dolgozik, akik óramű pontossággal teszik a dolgukat, mindenben segítik a munkáját. Ha lelép a színpadról, már nyújtják felé a mikrofont, ha eldob egy kelléket, mindig ott van az ember, akinek el kell kapnia, pontosan működnek a lámpák, a hangok, az effektek: minden, aminek működnie kell.
Mert a bűvésztrükkök csak egy kis részei az előadásnak: a „körítés”, a közönség lenyűgözése legalább annyira fontos.

A kedvenc trükköm

A leglátványosabb trükk talán kétségkívül az autó elővarázsolása volt a semmiből, méghozzá a 2015-ös évforduló tiszteletére ezúttal egy igazi, időutazó DeLorean jelent meg a színpadon!
Nekem mégsem ez volt a kedvenc jelenetem, hanem egy egyszerűbb, kedvesebb trükk, melyet a stílusos előadásmód tett felejthetetlenné.

A műsor egy pontján Dynamo felhívott egy nézőt a színpadra, akinek egy gyufásdobozt adott a kezébe, majd megkérte, hogy az asztalon látható 10 könyvből válasszon egyet, nyissa ki bárhol és jegyezze meg az utolsó értelmes szót az adott oldalon. Ezután be kellett csuknia a könyvet, majd újra kinyitnia az adott oldalon – ami ezúttal már hiányzott a könyvből! Pedig nemrégen még biztos ott volt: látszott a papírcsík, ahol kiszakították.
Dynamo ekkor megkérdezte a nézőt: mi volt az utolsó szó az oldalon? – és miközben a néző levegőt vett a válaszhoz, a magasból leereszkedett egy esernyő. Épp időben, mert amikor a néző kimondta az „eső” szót, máris szakadni kezdett a víz, és mindketten eláztak volna, ha nincs az esernyő! 
Végül pedig a gyufásdoboz szerepére is fény derült: abban volt a könyv kitépett oldala…

Dynamo műsora szakmai szemmel

Minden bűvésznek megvan a maga vesszőparipája: az enyém az előadásmód. Úgy gondolom, hogy egy egyszerű trükk is lehet lenyűgöző, ha jól adják elő, és egy bonyolult műsor is lehet unalmas, ha a bűvészben nincs megfelelő színészi véna.

Dynamo előadása felejthetetlen volt valószínűleg mind a 2 000 néző számára: nem váltotta meg trükkjeivel a bűvészvilágot, de nem is az volt a célja, hogy a szakmát lenyűgözze.
Azokkal törődött, akik a legfontosabbak: a nézők, akik azért mentek oda, hogy elvarázsolja őket.
És elvarázsolta!

20151028_205318.jpg

                                         A szünetben mindenféle Dynamos ereklyéket vásárolhattak a nézők

Remélem, hogy ahogy a magyar nézők is egyre igényesebbek, egyre nyitottabbak az ilyesfajta bűvész show-műsorokra, előbb-utóbb az én életemben is eljön majd az a pillanat, amikor 2 000 embert varázsolhatok el egy estére.

És remélem, hogy az olvasóim között is sokan ott lesznek majd!

img_0944.JPG
Az alábbi képen látható kártya (kör 5) egy fontos része volt a show-nak! Szeretném ha ennek a lapnak a jelentősége titokban maradna. Ha megnézed élőben a show-t, Te is tudni fogod a titkot! ;)

 

Szólj hozzá